HUR MAN FÅR SIN HÄST LYHÖRD PÅ HJÄLPERNA/MJUKARE

Flera stycken har frågat hur man får sin häst mer lyhörd, att det ska reagera snabbare/bättre på ens hjälper och mjukare. Så jag tänkte skriva om det nu. Nu får gärna kopiera texten, men säg till först! Detta är hur jag gör och man kan göra olika saker från ryttare till ryttare och häst till häst.

* Hantering på marken:
När man tar sin häst in och ut från hagen så är det många hästar som springer på och vill så snabbt som möjligt till maten/ut till hagen. För att kolla att man har kontroll på sin häst och att den lyssnar på en så ska man inte hålla så kort längd på grimmskaftet, utan ha en 30 cm mellanrum. Sen ska du stanna och om hästen stannar lika fort som du gör det så lyssnar den på dig. Om den fortsätter gå tar du tag i grimskaftet och väntar tills hästen stannat. Så kan du göra flera gånger varje gång du tar in/ut hästen. Du kan också använda rösten. Så när du stannar hästen så har du något bestämt ord för "stanna" och ska hästen stanna. När du sedan ska gå igång igen så har du ett bestämt ord för "gå igång." Det kan hjälpa både i ridning och hantering då hästen lyssnar mer på vad du säger och lyssnar på dig när du tar in/ut hästen. Glöm inte att ge beröm när hästen är duktigt, så den vet att den gör rätt.

* Vid ridning:
När man ska rida fram hästen är det väldigt viktigt att du gör en ordentlig uppvärmning. Desto längre uppvärmning, desto mjukare häst och bättre ridning (men inte för lång såklart). Hästen blir också nöjdare, men det beror på hur lång du ska ha från häst till häst. Men en ca 20-30 min uppvärmning är bra. När du bärjar skrittar du på långa tyglar och hästen ska ha lång hals och söka neråt. Då sträcker den ut sin rygg, vilket är bra. Efter ett tag kortar du dina tyglar till det du tycker känns bra och börjar ställa din häst till höger och vänster. Det är lättast att göra så vid fyrkantsspåret, vid långsidan. När du rider vänster varv och ska ställa din häst till vänster, tar du din vänsterhand utåt (ledande) och trycker med din vänsterskänkel. Hästen ska då fortfarande gå framåt, men ha sin hals och huvud ställd till vänster. Låt hästen gå så ca 3-5 m och sen gå rakt fram igen. När du ska göra åt andra hållet gör du samma sak. I början kan hästen inte förstå och börjar gå in mot mitten. Bli inte arg eller irriterad utan försök igen. Ibland måste man göra 10-20 gånger varje ridpass innan hästen börjar förstå. Och när den gör rätt berömmer du antingen med rösten eller ger en klapp på halsen.
Sen ska du vända igenom din häst så den blir mer bogfri och lyssnar på sin skänkel. Då rider du på en volt eller "halvmåne" och om du rider i höger varv styr du in hästen på denna volten, sen ska du ta in din högertygel (ledande) och trycka med din högerskänkel. Hästens hals ska bara böjd och kroppen ska "trampa över sig själv." Detta är ett bra sett för att få sin häst bogfri och en bra uppvärmningsmetod. Gör det i båda varven och upprepa flera gånger. Detta görs i skritt, men kan också göras i trav. Sen kan du rida på volt och serpentiner och hålla hästen sysselsatt, så den inte blir uttråkad. Innan du börjar trava ska du vara nöjd med skritten. När du sen travar ska du ha ett lugnt tempo och formen ska vara låg och lång. Du kan göra samma sak som i skritten, att du gör volter och vänder igenom hästen. Om du rider i vänster varv ska du bara ta in vänster tygel och forma hästen runt din innerskänkel (vänsterskänkel). Hästen hals ska vara så du kan se halva hästens huvud. Men kvräv inte för mycket för snabbt. Om hästen tar upp sitt huvud och stretar emot är den inte tillfredsställd. Lätt i din hand och håll om hästen med skänkeln. Driv fram den med sätet. Farten ska komma bakifrån och om den gör det, höjer hästen ryggen och formen blir "äkta". Du ska göra mycket övergångar och tempoväxlingar, så hästen lyssnar på din skänkel och din hand. Men det är väldigt viktigt att du har en mjuk, fjädrande hand och inte en hård och stilla. Slappna av i dina armar och håll inte för hårt om tyglarna. Här kan du också använda din röst. Men gör inte övergångarna vid samma ställe hela tiden då hästen kan förutse och stannar av sig själv. Då blir det ingen påverkan utan gör övergångarna lite vart som helst. Nu kan du "ta upp" formen och göra lite öppna, sluta och mjukgörande. Efter kan du ta en skrittpaus, men det bertyder inte att du ska släppa tyglarna helt och låta hästen skritta på. Utan ha samma längd som innan och skritta på så den inte "lunkar" fram. Det ska vara en energisk skritt. Du kan ställa hästens huvud till höger och vänster och göra olika saker samtidigt som hästen hämtar upp sig. Sen kan du stanna och känna om hästen är flåsig. Om den är det fortfarande, skritta ett litet tag till annars kan du börja trava igen.
Sen kan du börja galoppera. Då ska du stå i lätt sits och låta hästen ha lång hals och sträcka ut sin rygg. Gör detta i båda varven och sedan kan du sitta ner. Gör volter, ställ hästen till höger och vänster och gör lite mjukgörande. Du kan stanna hästen till skritt och sedan galopp igen eller om hästen inte kan det gå från galopp till trav. Gör lite tempoväxlingar och sen när den lyssnar bra kan du börja samla upp galoppen så det blir en kort och långsam galopp. Ifall hästen inte är van vid att göra detta, gör det inte för länge, utan när den samlat så mycket som du vill, driv framåt. Såhär kan du göra i trav också. Och sen när du känner att hästen lyssnar på dig, din röst och din skänkel och känner dig nöjd kan du trava av hästen i en lång och låg som uppvärmningen. Hästen bygger på muskler i ryggen, halsen och den sträcker ut. Sedan kan du skritta ungefär ett varv, sedan hoppa av och gå med hästen. Släppa lite på sadelgjorden så den kan andas ut.

Det viktiga är inte att det ska se bra ut när du rider. Använd så snälla bett som möjligt och ha inte starka bara för att imponera. Det viktigaste är att hästen är nöjd med dig som rytttare och att det görs rätt!

* Sammanfatting: Gör mycket tempoväxlingar, övergångar, samlingar, mjukgörande och halter. Ha en mjuk hand och stadig skänkel och ta den tid det tar. Man märker inte en skillnad efter ett ridpass, utan om några månader kommer du märka att hästen är mer bogfri, har en bättre form och lyssnar mer på dig och dina hjälper.



Daniella


Kommentarer
Postat av: Elin Larsson

jag har en fråga, det är så här att det finns en conomara ponny på min ridklubb som jag gillar väldigt mycket som heter cambero shiff och det är typ bara jag som gillar honom och det är ingen annan som typ vill rida honom för att han är extremt lat och han har varit lat sen vi fick honom men inte så här lat och bongstyr, och jag har ridit ut honom i skogen mycket sedan han började med att vara jätte lat och det har jag gjort på vissa helger och nu så har han när man rider i padocken börjat att inte gå framåt hur man än gör, och så finns det ett problem till och han är ingen unghäst precis han är 16 år och han lyssnar inte heller på hjälperna och det är ett stort problem. på ridlektionerna så är han fortfarande lat men han stannar inte i alla fall, men det är ett väldigt stort hinder för att han stannar i mitten när man rider privat och även om man använder ex ett spö på honom så är det som om han har limmat fast sig på marken, han går inte framåt hur jag än gör. . Om du vet något förslag vad jag och min ridklubb kan göra så är jag väldigt tacksam för svar. hälsningar Elin Larsson.

2011-11-20 @ 14:54:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0