FÄLTTÄVLANSKLASSER/INFO - PONNY

Hade en som inte förstod sig på hur vet vilket dressyrprogram/höjd på banhoppningen osv det är i fälttävlan så jag tänkte gå igenom det så ni förstår :) Jag vet inte de höga klasserna eftersom jag inte tävlar så högt så jag tar så högt jag kan/är säker på.

Åldersgrupper: Nu så finns det åldrar man är indelade i tom P90 för då måste man vara omkring 13 för att få vara med och det är upptill 18 år.
Den första gruppen är då det är upptill 13 år eller 7-13 år. Den andra gruppen är 14-18 år och då blir det det år man fyller 14 som man är med i denna grupp och t.o.m det år man fyller 18. Sen får man inte tävla ponny längre (utom unghästklasser). 

Vad står tex P70 för?: P som står innan siffrorna står för Ponny och 70/80/90 står för hinderhöjden som är i terrängen.

Hur man kvalar: När man ska kvala så är det vissa saker man måste ha klarat två gånger. I tex P70 (vet inte exakt) ska man ha högst 70 straff och högst kanske 12 fel i hoppningen. I terrängen ska man ha varit felfri på hinder (inte vägrat) och ha ca högst 20 tidsstraff.
När man gjort dessa två kval ska man skriva in det i sin ryttarbok, för arrangören för tävlingen kan inte hålla koll på vilka som kvalat och inte.

Hur går det till när man får tidsfel?: Det finns en optimaltid som man har. Den optimaltiden ska man komma så nära som möjligt. Man får vara 15 sekunder snabbare än optimaltiden, men inte långsammare. För varje sekund man är efter optimalitden får man 0,2 straff.
Man kan också ha en klocka så man håller koll på vilken tid man har.

Stopp i terrängen - vad gör man?: När din häst stannat på ett terränghinder så får du genast +20 staff. Andra gången +40 straff och tredje gången blir du utesluten och får skritta tillbaks till start/framridning. Ifall din häst hållt på och det kommer en häst bakom dig är det din plikt att gå åt sidan och låta det ekipaget hoppa och sedan kan du forsätta försöka.

Vad betyder alla klasser som har "stjärnor"?: Efter du har hoppat P90 och kvalat upp till CNCP* (enstjärnigt/*-igt) så brukar man förkorta allt genom att bara skriva stjärnor=*. Sen kommer **-igt i CNCP. Sen går det över till andra bokstäver, CICP* och **-igt. CICP** är den högsta klass man kan tävla med ponny i fälttävlan.

Klasserna:

* P70 - i banhoppningen står hinderhöjden på 75 cm då man alltid har 5 cm högre i banhoppningen än i terrängen.
I terrängen står hinderna på ca 70 cm eftersom man inte kan mäta en stock till exakt 70 cm. Och i varje klass så finns det två P80-hinder som är förberedande för nästa högre klass. Klicka HÄR för att se dressyrprogrammet.
* P80 - är den klass man kommer till efter man kvalat från P70. Då är hinderhöjden på 85 cm och terrängen på 80 cm och så är det två hinder som ska vara förberedande inför P90.
Klicka HÄR för att se dressyrprogammet.
* P90 - den klass efter P80. Hinderhöjden är på 95 cm i banhoppningen och 90 cm i terrängen. Och två hinder som är förberedande inför enstjärnigt.
Dressyrprogrammet ser ut likadant som i P80.

Jag skriver inte om dressyrprogrammen, höjden i terräng/banhoppning högre än *-igt för jag är inte 100% på allt. Men det är väl (nästan) samma som de föregående klasserna.

Nu hoppas jag att ni har förståt lite mer om fälttävlan och att ni lärt er något :)



Daniella

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0