FÄLTTÄVLAN - VAD TYCKER NI?

Vad tycker ni om fälttävlan? Är det okej på lägre höjd, men uppåt elithöjd så är det för mycket? Eller tycker du att fälttävlan är det värsta man kan utsätta hästen för? Eller tvärtom, att det är jättebra? Vad tycker ni? Kommentera!

Fälttävlan är den ridsportform som ökar mest i Sverige. Man förknippar ofta fälttävlan är terrängritten, som utgör (en del av) uthållighetsprovet. Här hoppar man en bana med fasta naturliknande hinder. Tävlingen pågår i regel i två-tre dagar, men ibland 1 dag.

En fälttävlan består av tre olika moment;
* dressyr
* hoppning
* terrängbana med fasta hinder. 

Fälttävlan rider man  i olika svårighetsgrader; från debutant till på 4-stjärnig internationell nivå. I OS rids en 4-stjärnig fälttävlan, men i Sverige är 3-stjärnig den högsta nivån som finns. 
I dressyr rider man ett bestämt program och i hoppningen hoppar en bana med "lösa" bommar. Därefter genomförs ett uthållighetsprov/terrängritt, där hästens hoppkapacitet och galoppförmåga testas. Uthålligheten hos häst och ryttare sätts på hårda prov, det gäller vara väl förberedd och vältränad både som häst och ryttare, och ha rätt typ av utrustning. Fälttävlan är utan tvekan den ridsportsgren som ställer störst krav på långsiktig planering, ryttarens och hästens nerver och fysiska kondition. Utan en väldtränad häst och ryttare så ligger man inte så bra till i terrängritten. Det krävs mycket koncentration och mod för att våga hålla på med fälttävlan. Förr höll man på med fälttävlan för att testa sina hästars lämplighet, uthållighet och lydnad i strid. Nu är med mer en "hobby". Det gäller att ha så låga straffpoäng som möjligt. I dressyren tar man % och ändrar om till straffpoäng genom komplicerad matematik (jag lovar, mamma och jag har testat, det är jättesvårt!). I hoppningen brukar man oftast ha 0 straff med mig, men om man river eller vägrar så får man 4 straff. I terrängen är det svårare att vara utan straffpoäng. Man har en tid man måste vara emellan. Man får vara 15 sekunder snabbare, men inte långsammare. Om hästen stannar får man 20 straff. Ett medel för straff är ca 40-60 straff (P70-P80).
För att kvala uppåt i klasserna måste man ha en viss % i dressyren, högst 8 fel i hoppningen och inte ha några sropp i terrängen, och ett viss antal tidstillägg. Jag tror det blir svårare/högre krav när man ska kvala när man kommer högre upp i klasserna.
Även fast fälttävlan gills som typ topp 5 farligaste sporterna i världen tycker jag att det är en nderbar sport, men det blir nog lite mycket i högre klasser (2 ** osv). Man gör det ju mest för terrängen/uthållighetsprovet. Hästarna (eller Pitchi) tyckr det är helt underbart att så springa så snabbt hon kan och hoppa naturhinder. Själv älskar jag det också!

Den ultimata fälttävlanshästen: Borde/måste vara duktig i både dressyr, hoppning och terräng. Ifall vi ska kolla hur den ska vara i terräng så är det; långa ben, stor galopp, inte viktbärande utan smidig/nätt, positiv, "på bakbenen"/inte överbygd. Det var det jag kom på.
Själv har jag en: överbygd, storgalopperad, positiv, överbygd, ganska långa ben.

Om man ska tävla fälttävlan måste man ha:
* Fälttävlanskort
* Vältränad häst och ryttare
* Medical card (ett kort där det står vilket blod man har och om man är villig att transplantera vid livshotande tillstånd osv).

OBS!
Vissa bilder kan vara känsliga!
(Googlebilder)












Mina/Annies terrängbilder:










Daniella


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0