VANLIGA SJUKDOMAR

Kolik:
Kolik är något som kan drabba alla hästar och det kan vara bra att veta vad det är för något.
Kolik är när hasten har smärtor i bukhålan. Det kan ha olika orsaker men vanligaste är förstoppning i grovtarmen pga. snabba foderbyten eller dåligt foder. Det kan också bero på skador på tarmen som lett till dålig rörelse på tarmen, detta kan bero på missade avmaskningar, tarmomvridning, tumörer mm (men det är inte det vanligaste).
Man ser på hästen att den tappar matlusten, blir slö, omväxlande med oro som kan vara våldsam (slå med huvudet, "ignorera" männsikan i närheten).
Hästen rullar runt, kan ligga ner och kolla på magen, hög puls och att den svettas. I lindriga fall står hästen upp och skrapar med hoven samtidigt som den kollar på magen. 
Det är viktigt att kolikhästen får snabb hjälp!
Rör på hästen (inte springa) så att tarmarna kommer igång och börjar arbeta, rör på hästen i omgångar. Det är bra om hästen bajsar eller ger ifrån sig gaser. Ta bort allt foder och strö boxen med mycket strö så det är mjukt för hästen att rulla sig. (Kan vara bra att kontakta vetrinär)
(Det är många hästar som har fått kolik nu i vintras när det är kallt och vattnet har frusit, det är viktigt att hästarna har tillgång till vatten).

Fång;
Fång beror på en allergisk reaktion, och det finns tre olika typer. Men skriver inte upp något om dem men om ni vill veta mer så heter dom foderfång, förrlåsningsfång och belastningsfång.
Fång är också ganska vanligt, men vissa hästar är mer känsliga för det än andra tex. ponnyraserna. Man kan ha en häst som har fång eller så finns det någon bekant som har en häst med det. Det vanligaste är att hästen gör snabba foderbyten (på försommaren när hästarna släpps på bete, därför ska man ge hästarna en invänjingsperiod). Om med det är mycket protein i betet så leder det till överskott. Problemet börjar i magen och "gifter" frigörs. Då kan man undra varför det är hovarna som "drabbas"? Giftet som frigörs når blodet och reaktioner uppstår i vissa kroppsdelar. Där det finns rikligt med blodkärl, som hästens hovar.
Symptoner på det visas inom ett par dygn och visar sig i hovarna. Fånghästen får feber och svettas. Flåsar och rör sig helst inte. Visar smärta, hovarna blir varma med kraftig puls vid hoven. Hästen försöker avlasta frambenen genom att skjuta bakbenen mera under sig och skjuter tyngden på dom. Om hästen har fång så bör man kontakta vetrinären.
Man ska lägga kallt på hovarna, hästen ska helst stå i box alltså vila sig inte gå, och helst ligga ner.


Här är en fånghäst, som ni ser så försöker den belaste frambenen och få bakbenen mer under sig. (Google bild) 

Tyckte det kunde vara bra att veta något om dessa sjukdomar, någon gång träffar man kanske på dom? Det mesta här kunde faktiskt jag, från när jag gick på en hästkurs. Så något har man allt lärt sig.

Annie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0